Sticky pecan upside-down cupcake

Då va det dags igen! =)

Denna gången blev det Leilas Sticky pecan upside-down cupcake. Va faktiskt ganska nyfiken på denna lilla sak. Och den va helt okej, en sak va bara att det skulle vara lite mindre honung i kolan, kanske byta ut honungen mot sirap, fast jag vet inte om det hade funkat men har för mig att man brukar ha sirap när man gör sånt. Ja det va bara en tanke men gör ni denna så ta flytande honung istället som inte har lika kraftig honungssmak som vanlig honung har.
 
Jag började med att droppa en droppen med flytande honung i formarna och penslade runt lite ( för att kolan ska losna lätt) Sedan gick jag på att göra kola "såsen"
 
    
 
Kolan ska bara koka ihop nån minut. Sedan skulle man dela på pecanen i mitten, ( tycker de ser ut som små hjärnor =) hehe)
 
 
När kolan va klar skulle man ta ca en matsked i formarna och sedan fördela ut pecanen. Jag köpte en 100g påse, vet inte hur mycket det va, man skulle ha 3 dl men det blev det kanske inte men räckte bra ändå!
 
Sedan va det ju dags att gå på själva cupcake smeten, den var enkel att göra och allt gick fort.
 
     Vispa socker och ägg pösigt
 
Vi har dessa burkar till bakpulvert och vanilj sockret, det gäller att ta rätt ^^
 
I denna cupcake smeten skulle det vara lite kryddor, det va inte alls mycket av varje, men det kanske är en liten smak ton av dem i cupcaken. Man kan se små små prickar av de i mjölblandningen. Smeten blev god iaf!
 
   
 
När smeten va klar va det bara att bygga på cupcakesen, kolan och pecanerna ska ju ligga i botten.
 
 
In i ugnen i 15 min ( jag håller ju nu mera på tiden fullt ut!)
 
  
 
Sen va det dags att vända och ta ur dem ur formarna ( ta alltså inte dina finaste formar för det är bara bort kastat!)
 
 
 
 
De ser allt bar goa ut iaf! =)
 
    
 
Och det va de!! Ingen jätte hitt men, hm, ska vi säga 2,5 av 5.
Tycker det är riktigt kul att "tvinga" sig själv att testa nya grejer =) Nästa recept i boken är 4 of juli cupcakes men den kommer jag faktiskt hoppa över och göra just 4 juli =) Så nästa recpet blir inte en cupcake utan en whoopies, en peanut butter whoopies. ( dregglar redan) Jag har aldrig gjort sånna innan så det ska bli riktigt kul att prova! Men det får bli nästa helg, tror jag iaf. Håll koll! Det får ni bara inte missa! =)
 
Sticky pecan upside-down cupcake

12 CUPCAKES

Recept ur Leilas bok ”Hello cupcake!”.

Pekannötskola:
50 g smör
2 msk honung
½ dl farinsocker
3 dl pekannötter ( ca, jag använde 100g )
smält smör till pensling av formarna

Cupcakes:
2 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
½ dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk malen kanel
½ krm malen nejlika
1 nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med kolan: Smält smör, honung och farinsocker i en kastrull under omrörning och låt koka ihop till en kola under någon minut. Ta bort från värmen.
3. Halvera pekannötterna på längden.
4. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt, och pensla dem med smält smör.
5. Häll knappt 1 msk av kolan i varje form och fördela de halverade pekannötterna över kolasmeten.
6. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
7. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
8. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
9. Fyll smeten över pekannötterna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna något, vänd sedan kakorna uppochner. Dra försiktigt av pappersformarna innan de svalnat.


Hoppas ni haft en skön helg och att ni får en toppen vecka! Glöm inte av det söta i livet! <3

 

Chocolate swirl cheese cake cupcake

God morgon!
Igår va det dags för en mysig middag/vin kväll med goa töser och då va det ju perfect att gå på recpet nr 4 som var Chocolate swirl cheese cake cupcake Jag har testat att göra cheesecake förut efter som jag blev lite "frälst" av Starbucks cheescake men tyvärr har de jag gjort hemma inte blivit så där jätte goda så jag hade mina tvivel om dessa också. Men jävlar va fel jag hade! =) Här har vi en solklar 5 poängare! Jädrar va göttigt det va! Och de andra verkade mycket nöjda med gårdagens efterrätt de med! Kul! Och det bästa av allt, det va svin enkla att göra!!
 
Först fick man banka sönder lite kex ( eller om man nu inte vill va så extrem kör man dem i en matberedare ) och blanda det med smöret och sedan fördelade man det i muffinsformarna.
 
        
 
Jag gjorde bara en halv sats igår och jag var lite väl optemistisk när jag valde de stora formarna, men även om det inte blev så vackert så var det nog ett smart drag för det blev en bra balans mellan cheesecaken och kexen så ska jag göra dessa igen kommer jag nog använda sådanna formar igen.
 
 
Sedan va det bara att gå på själva smeten. Vispa ihop philadelphiaosten med kesellan.Sedan i med socker och vanilj socker.
 
    
 
Rör i ett ägg i tagetet och sist grädden. Det såg lite mysko ut när man skulle röra i äggen =)
 
 
Men det gick ihop till en fin fin smet sedan och som vanligt måste man provsmaka!
 
    MUMS!
 
Nu när smeten är klar skulle man smälta chokladen och dela upp smeten i två skålar. Man skulle inte ha över 70% choklad för då blev det tydligen för bittert.Jag hade bara vanlig ljus choklad i, skulle nog kunna tänka mig att gå på den där mörka chkoladen nästa gång, för att få en mer tydlig färg skillnad. Kanske ta en 55%.
 
    
 
Dags att fylla upp muffinsformarna, gör det fort innan smeten tar slut ;-) Man skulle hälla i lite av varje, det går säkert att få det mycket snyggare än jag fick till det.
 
    
 
När man titta i ugnen 25 min senare så såg det nästan ogräddade ut, de dallra lite och verkade inte alls klara, men efter förra bakets misslyckande av att ta ut muffinsen i tid drog jag ändå ut dem illa kvickt och perfection!!!
 
 
In med dem i kylen så det får kallna ordentligt och sedan äter man det med grädde eller som det står i receptet, grädde blandat med creme fraich, låter konstigt tyckte vi allihoppa igår men jädrar vad gött det va! Så även om ni tvivlar där ute, testa det!
 
 
Så där har ni min fem poängare! Snabbt fort och super lätt att göra och SÅ god! Sitter och skattar mig mycket lycklig då jag vet att det finns fler i kylen till eftermiddagens fika =)
 

Chocolate swirl cheese cake cupcake

Ingredienser

Kexbotten
400 g digestivekex
150 g smör
 
Fyllning
600 g philadephiaost
2.5 dl kesella 10%
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 st ekologiska ägg
1 dl vispgrädde

Chocolate swirl
150 g mörk kvalitetschoklad 60%
3 msk espressokaffe

Gör så här:

1. Kexbotten
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel.

3. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna.

4. Fördela och tryck ut kexblandningen i formarna.

5. Fyllning
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.

6. Blanda i strösocker och vaniljsocker.

7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.

8. Chocolate swirl
Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten, jag smälter min choklad i micron) och blanda ner kaffet.

9. Blanda hälften av cheesecakesmeten med chokladen.  

10. Varva (med hjälp av en sked) smeten i formarna..

11. Grädda i ca 25 min. De ska ha stelnat till men kan dallra lite.

12. Låt svalna och bli kylskåpskall.

13. Blanda creme fraiche och grädde och vispa fluffigt med elvisp. Servera till cupcakesen.

 

Här har ni en länk om ni itället vill göra den som vanlig cheescake och inte cupcakes :

http://www.recept.nu/leila_lindholm/kakor_och_tartor/agg_och_mejeri/chocolate_swirl_cheesecake/

Ha nu en toppen helg och glöm inte bort det söta i livet!

Det kliar och jag dregglar!

Herre gud vad jag e baksugen!! Jag vill verkligen testa de där cheescake cupcakesen som är nästa gång men just nu hinner jag inte =( Har ett litet litet kanske på imorgon kväll men den chansen är så micro liten....men nästa helg är ett MÅSTE, lär väll inte hinna med det i veckan kan jag tro, så sjukt mycket plugg nu, ja det är sjukt mycket ända fram till sommarlovet.  Mmmm sommarlov! Fattar ni vad jag ska baka då?! Fattar ni HUR mycket jag kommer få gå ut och gå då!?!?! Hahahaha!! Lätt värt det =) Ska inviga mina Bröd böcker i sommar tänkte jag, kul att baka sitt egna bröd att ha med sig på sina picnicar!!
 
Hej med er och glöm inte bort det söta i livet!
 
En favorit i repris =)
 

sweettoothcupcake.blogg.se

Glöm inte det söta i livet!

RSS 2.0